Tükürük bezi şişmesi nasıl geçer

Tükürük bezi şişti ne yapmalıyım?

Tükürük bezi enfeksiyonu tedavisi ise, sıvıları, içerek ya da damar yoluyla alarak, antibiyotiklerle, enfekte olan bez üzerine ılık bezle yapılan kompres ile, tükürük akışını arttırmak için ekşi, şekersiz şekerlemeler yiyerek ya da portakal suyu içerek tedavi edilebilir.

Tükürük bezlerine ne iyi gelir?

Tükürük Bezi Taşında Tedavi

  • Tükürük salgısını artıran ilaçlar,
  • Su alımının artırılması,
  • Tükürük akışını destekleyen masajlar.
  • Enfeksiyonu önlemeye yönelik antibiyotik tedavileri.
  • Kanal daralmasını önlemeye yönelik kortizon tedavileri olarak sayılabilir.

Tükürük bezi şişmesi belirtileri nelerdir?

Tükürük Bezi İltihabı Nasıl Anlaşılır?

  • Yanak ya da çene altında şişme ve ağrı olması
  • Ağız içerisine gelen kötü bir tada sahip akıntı
  • Vücut ateşinde artış olması
  • Titreme ve gün boyunca halsiz hissetme.
  • Baş ağrısı ve kaslarda ağrı olması
  • Eklemlerde ağrı olması
  • İştahta azalma.

Tükürük bezinde şişlik neden olur?

Siyalolitiazis (tükürük bezi taşı), tükürük bezinin içerisinde kalsiyumdan zengin taşların oluşmasıdır. Sıvı kayıpları, bazı ilaçlar ve kronik hastalıklar taş oluşumuna yatkınlığı arttırmaktadır. Tükürük kanalı aniden tıkanır ve özellikle yemekten sonra bezin olduğu bölgede şişme meydana gelir.

Tükürük bezlerinin şişmesi ile oluşan hastalığın adı nedir?

Tükürük taşları, tükürük kanallarını tıkar ve tükürük bezini şişirir; bu hastalığa “sialolithiasis” denir. Dil altındaki tükürük bezi kanalının tıkanması sonucu oluşan “ranula” bunun en iyi örneğidir. Tükürük bezi iltihaplarından en sık rastlanılanı “kabakulaktır. Bulaşıcı bir virüs hastalığıdır.

Ağızda tükürük birikmesi nasıl geçer?

Nişastalı besinlerden uzak durmalı ve sık aralıklarla az yemek yemelisiniz. Sık sıvı alabilirsiniz. Şekersiz sakız çiğnemek, yutkunmanızı arttırarak yardım edebilir. Ekşi besinler, tükürük salgısını artıracağından, uzak durabilirsiniz.

Tükürük bezlerinin çalışması için ne yapmalı?

Tükürük bezlerinin görevi ağzı nemlendiren, mikroplara karşı dezenfektan etki yapan ve sindirime yardımcı enzim adı verilen proteinleri içeren tükürük salgısını üretmektir. Majör ve minör bezlerden günde 0,5 ila 1,5 litre arasında tükürük salgısı üretilerek ağız içine boşaltılmaktadır.